Οι μη ορθές πρακτικές για την υγειονομική ασφάλεια μπορεί να μας ‘’κοστίζουν ακριβά‘’!!

Οι μη ορθές πρακτικές για την υγειονομική ασφάλεια μπορεί να μας ‘’κοστίζουν ακριβά‘’!!

Με αφορμή την Διαδικτυακή Ημερίδα της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α  και την εποικοδομητική ανάπτυξη σε Νέα δεδομένα – Ορθές πρακτικές – Μέτρα προστασίας, με αναφορά στην καθαρότητα του εσωτερικού αέρα ,θα αναφερθώ για την επιτακτική ανάγκη ‘’εισαγωγής πρόσθετων -συμπληρωματικών -μέτρων’’  για την υγειονομική ασφάλεια στην εργασία.

Η υγειονομική ασφάλεια γενικά μας αφορά όλους, λόγοι που για την ‘’εισαγωγή πρόσθετων -συμπληρωματικών – μέτρων’’ θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τεκμηριωμένα κριτήρια για την επιλογής τους , άλλα και μετρά για την ορθή εφαρμογή τους σε κάθε χώρο ξεχωριστά και όχι ‘’η φθηνή’’ τους τιμή.

Εξοικονομήστε πόρους για την υγειονομική ασφάλεια από άσκοπες και μη ορθές πρακτικές άλλα και ‘’σπατάλες ’’ σε:  

  • Κόστος ενεργείας από το συνεχές άνοιγμα σε πόρτες ,παράθυρα, κλπ.

 (Μην ανοίγετε παράθυρα και πόρτες εάν κάτι τέτοιο δεν είναι ασφαλές για εσάς ή άλλους (για παράδειγμα, παρουσία μικρών παιδιών και κατοικίδιων ζώων, κίνδυνος πτώσης, πρόκληση συμπτωμάτων άσθματος, υψηλά επίπεδα εξωτερικής ρύπανσης).

  • Κόστος από άρρωστα άτομα –  άλλες ασθένειες -και κόστος ανάρρωσης. 
  • Κόστος από παράπλευρες απώλειες. (εργαζόμενοι γονείς, κλπ)
  • Κόστος από ανθρώπινα λάθη εργαζομένων στην καθαριότητα με κακή ψυχολογική αποδοτικότητα .
  • Κόστος από τις ‘’σύγχρονες απειλές’’ των αερομεταφερόμενους ρύπους βιολογικών παραγόντων.
  • Κόστος από σπατάλη και μη ορθή χρήση χημικών καθαριότητας-απολύμανσης.( χωρίς τεκμηριωμένη απόδειξη).
  • Κόστος από σπατάλη και επιμόλυνση των χωρών με την μη ορθή χρήση εξοπλισμού.
  • Κόστος  από μη πιστοποιημένη εκπαίδευση σε ενασχολούμενους με την καθαριότητα-απολύμανση και αποκατάσταση των χώρων πριν την επαναχρησιμοποίηση τους  Εγκύκλιο Α.Π. Δ1γ/Γ.Π/οικ 19954/20.03.200),.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την υποχρεωτική –(ενδελεχή και χωρίς υπολειμματικότητα )-  καθαριότητα –απολύμανση και αποκατάσταση των χώρων –πριν την επαναχρησιμοποίηση τους – μετά από κάθε εφαρμογή Μυοκτονίας – Απεντόμωσης σε εσωτερικούς χώρους ( κατσαρίδες- μικροτεμαχίδια-η δεύτερη αιτία αλλεργιών) ,αλλά και ( τρωκτικά- μικροτριχίδια – Λεπτοσπείρωση).

  • Κόστος από τις μη ορθές πρακτικές για την Εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων απολύμανσης χώρων.Εγκύκλιος Α.Π. Δ1γ/Γ.Π/οικ 19954/20.03.200) λόγο του μη απαιτούμενου επαγγελματικού εξοπλισμού, ώστενα τηρούνται πλήρως τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία.

Ο περιορισμός του κινδύνου, με την ελαχιστοποίηση πιθανοτήτων εκδήλωσης ή /και των επιπτώσεων μετά την εκδήλωση μιας απειλής, με την ‘’εισαγωγή πρόσθετων μέτρων ‘’  επικουρικά (συμπληρωματικά ) αποδίδεται ως Μείωση κινδύνου.

  • Θα αναφερθώ, ως επισήμανση και πάλι στο Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 58531 Έκτακτα μέτρα και συγκεκριμένα ….Αερισμός αιθουσών δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και σύσταση χρήσης φίλτρων κατακράτησης σωματιδίων υψηλής αποτελεσματικότητας HEPA (High Efficiency Particulate Airfilter), διότι ως  – ‘’Αόριστη Αναφορά ‘’–  χωρίς την αναφορά προσδιορισμούανάλογα με τον τρόπο αερισμού/κλιματισμού του κάθε χώρου – σε συνεργασία με τον τεχνικό υπεύθυνο, ίσως και να μην αποτρέπει ‘’αρνητικές επιπτώσεις’’ για την υγεία.
  • Λόγοι για εμπεριστατωμένο έλεγχο πριν την αγορά, αλλά και την συμβολή του Ιατρού Εργασίας , του Υγειονομικού υπεύθυνου ή/και της Επιτροπής για την Υγιεινή και Ασφάλεια , ως προς την αποφυγή επιμολύνσεων και επιταχυνση διασποράς, κρίνονται απαραίτητες.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή,  έως ότου η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας δώσει προδιαγραφές-συστάσεις  που θα πρέπει να τηρούν οι συσκευές καθαρισμού του εσωτερικού αέρα για την προστασία της Δημόσιας υγείας .

Η  εισαγωγή πρόσθετων -συμπληρωματικών –μέτρων πρέπει :

  • να αναβαθμίζει την διαχείριση των βιοκινδύνων με την θωράκιση των χώρων από τις σύγχρονες απειλές των αερομεταφερόμενους ρύπους βιολογικών παραγόντων  ( π.δ. 102/2020 (ΦΕΚ Α΄ 244/07.12.2020).
  • να καλύπτει κάθε δευτερογενή ρύπανση –επιμόλυνση ,για την βελτίωση της περιβαλλοντικής υγιεινής αλλά και για την υγειονομική ασφάλεια των εργαζομένων στους εσωτερικούς χώρους εργασίας, (Aρ. πρ.: 17312/Δ9. 506)
  • να ανταποκρίνεται πλήρως απέναντι στην  ( Εγκύκλιο Α.Π. Δ1γ/Γ.Π/οικ 19954/20.03.200)αναφορικά – χωρίς την περαιτέρω πρόκληση ρύπανσης –μετά και την επισύναψη τηςστο διευκρινιστικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας , αλλά και σε εγκύκλιους έλεγχων, υγειονομικών πρωτοκόλλων κλπ . 

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο εσωτερικός αέρας ‘’βρισκόταν σε κρίση’’ ως πρόβλημα πολύ πριν την πανδημία COVID-19 και θα συνεχίσει να παραμένει μακροπρόθεσμα ,ως η κύρια σύνδεση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μετάδοσης ιών , αν δεν φροντίσουμε να αποκαταστήσουμε την ‘’αναπνευστική κρίση’’ όλων των προηγούμενων χρόνων.

Στην Klintec  με την Διαφορετικότητα μας για την βέλτιστη υγειονομική ασφάλεια, πρωτοπορώντας μέσω της  ‘’Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σε Καθαριότητα & Υγιεινή των Εσωτερικών Χώρων ‘’ , την Προληπτική Υγιεινή  με το Πρόγραμμα της  ‘’Υγειονομικής Ασπίδας για την Προστασία ’’ κατά των Λοιμώξεων, μειώνουμε αποδιδόμενα ένα μεγάλο φάσμα μικροβιολογικών προβλημάτων,  περιορίζοντας τους κινδύνους και από την αερομεταφερόμενη μόλυνση – επιμόλυνση  στους εσωτερικούς χώρους.

Τα αναφερόμενα για τους Ο.Τ.Α ως Επιτακτική ανάγκη για την  θωράκιση των χώρων ,ισχύει και για τους Ιδιωτικούς Χώρους Σχολείων , Βρεφονηπιακών -Παιδικών Σταθμών και (Μ.Μ.Μ), Γυμναστηρίων, Fitness & Αθλητικών Εγκαταστάσεων, Κατασκηνώσεων , Χώρους φιλοξενίας και ενδιαίτησης ( διαμονής ) – διαβίωσης πολλών ατόμων , (Ξενοδοχεία ), Ιατρικού Τουρισμού, Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κέντρων -Ιατρείων φροντίδας υγείας, Κέντρων αποθεραπείας – αποκατάστασης , Αίθουσες Προβολών , Επαγγελματικών χώρων, Πλοίων & Μ.Μ. Μεταφοράς ,κλπ.

Για πληροφορίες μπορείτε να ζητάτε στο  vgenis@otenet.gr, ή να καλείτε στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887

Υ.Γ :  Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος.

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

 Πηγή:  http://cleaningnews.gr/οι-μη-ορθές-πρακτικές-για-την-υγειονομ/

About Giannis Vgenis