Μήπως υπάρχουν και επιπλέον λόγοι που θα πρέπει να φοριέται η μάσκα στις αίθουσες των σχολείων ;

Μήπως υπάρχουν και επιπλέον λόγοι που θα πρέπει να φοριέται η μάσκα στις αίθουσες των σχολείων ;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της  Ελληνικής Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας υπάρχουν και επιπλέον λόγοι που θα πρέπει να φοράνε μάσκα.

Οι επισημάνσεις μου για το αν μπορεί να παρέχεται ένα υψηλό επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας στα σχολεία και στα Μ.Μ.Μ. των μαθητών βρίσκονται στην εγκύκλιο με ΘΕΜΑ: «Υγειονομικοί έλεγχοι στα σχολεία όλων των βαθμίδων και των ειδικών κατηγοριών, ημερήσια και νυχτερινά, δημόσια και ιδιωτικά και στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς για το σχολικό έτος 2020 – 2021»

  Οι προκλήσεις που προκύπτουν από το άγνωστο του  δυνητικά ’’  άγνωστου SARS-CoV-2, στους πολύπλοκους εσωτερικούς  χώρους  , χρειάζονται εξειδικευμένο εξοπλισμό  με βεβαιωμένη εκπαίδευση , επαγγελματική κατάρτιση με περισσότερη αυστηρότητα στην ‘’ιχνιλασιμότητα ‘’ των εφαρμογών ,ακόμα και από τις εφαρμογές για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου προγράμματος καθαρισμού-απολύμανσης σε χώρους σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.. Έτσι εξασφαλίζουν όχι μόνο  την ασφαλή παράδοση των χώρων ,χωρίς επιμολυσμένο περιβάλλον , άλλα και χωρίς φθορές, καταστροφές, κλπ., με Βεβαιωμένη πάντα την Αποτελεσματικότητα των εργασιών ., 

Για  το 11)  Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη για την υπενθύμιση τήρησης  της απαρέγκλιτης εφαρμογής – μιας και είναι την εν ισχύ η Εγκύκλιος για όλα τα Μ.Μ.Μ.   –  με αριθμ. Πρωτ.Γ1β/ΓΠ/οικ. 46650/23-6-2016 με ΑΔΑ:7Μ81465ΦΥΟ-384 «Κανόνες υγιεινής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (επιβατών) στεριάς, θάλασσας και αέρα». αλλά και η  «Περί υγειονομικών μέτρων επί των πάσης φύσεως μεταφορικών μέσων,  με σκοπό την προστασία της Ατομικής Υγείας τόσο των επιβατών όσο και των εργαζομένων σε αυτά και κατ’ επέκταση τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Λόγο των καταστάσεων υπάρχει ‘’έξαρση ’’ στα επαγγέλματα της αυτοαπασχολούμενης καθαριότητας- απολύμανσης  κλπ , αλλά και της απεντόμωσης – μυοκτονίας όπου με την ‘‘ανεξέλεγκτη χρήση βιοκτόνων’’  κατά πολλούς- ’’ ημιμαθείς’’– μετατρέπουν σε κέρδη τα προβλήματα της καθημερινότητα μας.

Έτσι με το 12) σας Υπενθυμίζω ότι, λόγο του δυνητικά ’’  άγνωστου SARS-CoV-2, σύμφωνα με την  εγκύκλιο ( αρ. Δ1γ/Γ.Π/οικ 19954/20.03.2020 ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαρισμού-απολύμανσης, ) , η εφαρμογή και ο σχεδιασμός των απολυμάνσεων πρέπει να γίνεται υπό την ευθύνη ειδικού επιστήμονα, ( Σύμβουλο Υγιεινήςόπως προβλέπεται από τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, ο δε υπεύθυνος εφαρμοστής που εκτελεί τις συγκεκριμένες εφαρμογές, θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος (π.χ. απόφοιτος της σχολής απολυμαντών ή πιστοποιημένος από άλλη ειδικότητα κατάλληλα εκπαιδευμένη)

 Η ανάγκη για την Διατήρηση μιας Ασφαλέστερης Καθαριότητας και Υγιεινής στους εσωτερικούς χώρους, δεν είναι μια δαπάνη ή μια πολυτέλεια αλλά μια υποχρέωση απέναντι στην υγεία μας , στους συνανθρώπους μας αλλά και στο περιβάλλον.

Η έννοια της ποιότητας του αέρα στους  εσωτερικούς χώρους δεν πρέπει να είναι συνυφασμένη με την ιδέα της πολυτέλειας . Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε το Πρότυπο ποιότητας αέρα εσωτερικού χώρου στην  κατευθυντήρια γραμμή για την IAQ και σε  σχολεία. Η τεχνολογικά απαράμιλλη εναλλακτική μέθοδος ελέγχου εσωτερικού αέρα φιλική προς τις ανάγκες των ανθρώπων και του περιβάλλοντος βοήθα έτσι ώστε να εξαλείφονται οι πτητικές οργανικές ενώσεις προέρχονται από χημικές ουσίες όπως απολυμαντικά, φυτοφάρμακα, καλλυντικά, αποσμητικά χώρου και δάπεδα βινυλίου. Μπορούν να προκαλέσουν τεράστιο φάσμα ασθενειών, από ήπιους ερεθισμούς μέχρι πολύ σοβαρές ασθένειες,   συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών χώρων και οι αναδυόμενες λοιμώξεις .!

Συμπέρασμα:  Προσοχή στις διαδικασίες καθαριότητας απολύμανσης σε όλους τους χώρους εκπαίδευσης.

  1. Έρευνες αγοράς για υπηρεσίες απολύμανσης, απεντόμωσης – μυοκτονίας.ι
  2. Επιστημονικά τεκμηριωμένη τεχνική μελέτη πριν από κάθε εφαρμογή. 
  3. Καμιά εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων απολύμανσης χώρων δεν μπορεί να γίνει,  αν πρώτα δεν έχει γίνει καθαριότητα και περιβαλλοντική εξυγίανση και για κατ όγκο εφαρμογές. (με συσκευές ULV Fogger, υπεριωδών ακτινοβολιών  UV-C), ή /και (διπλής ζώνης) UVC / UV V, αλλά και οζόνωσης.)

Διότι (σύμφωνα με αρ. Δ1γ/Γ.Π/οικ 19954/20.03.2020 ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαρισμού-απολύμανσης, ) , όταν γίνεται (ψεκασμός, εκνέφωση  κ.λ.π.),  η χρήση του απαιτούμενου εξοπλισμού πρέπει πάντα να στοχεύει στην αποτελεσματική και με ασφαλή τρόπο καταπολέμηση του ιικού φορτίου των μολυσμένων χώρων, επιφανειών και σημείων, χωρίς την περαιτέρω πρόκληση ρύπανσης καθώς και φθορών και καταστροφής άλλων υλικών και αντικειμένων. Η δε είσπνευση τους μπορεί να προκαλέσει διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις, αναπνευστικές  διαταραχές και με Αυξημένη Επικινδυνότητα σε ασθένειες με υπερευαισθησία  και λοιμώξεις.

*Και ποτέ δεν ξεχνάμε : 

Μετά από κάθε εφαρμογή Μυοκτονίας – Απεντόμωσης σε εσωτερικούς χώρους,  πρέπει να γίνει πλήρη καθαριότητα με εξειδικευμένες Bio-εφαρμογές επαγγελματικής απορρύπανσης , εξυγίανσης και απολύμανσης. Μετά τα ακάρεα οι  κατσαρίδες είναι η δεύτερη αιτία αλλεργιών και αναπνευστικών προβλημάτων,  όπως το άσθμα και η δύσπνοια, καθώς και δερματίτιδες, κνησμός,  ακόμα και μετά από την αποσύνθεση τους (μικροτεμαχίδια). κ.ά. Επισημαίνουμε δε ότι η δραστηριότητα τρωκτικών σε εσωτερικούς χώρους , αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο φορέα παθογόνων οργανισμών και  μεταδοτικών ασθενειών  άλλα και αναπνευστικών προβλημάτων, όπως άσθμα και δύσπνοια, από τα μικροτρίχιδια τους ακόμα και μετά την εξουδετέρωση τους.

Και φτάνουμε στα περί Υγειονομικών έλεγχων στα σχολεία κλπ.

Όλοι γνωρίζουμε ότι Υγειονομικοί έλεγχοι ‘’στην πράξη’’ για 20% στα σχολεία όλων των βαθμίδων και στα Μ.Μ.Μ. κλπ, με ακριβή μέτρηση της ποιότητας του αέρα  αλλά και επαρκή τεκμηριωμένη “απόδειξη” αποκατάστασης, δεν μπορούν να είναι εφικτοί.

Θα πρέπει, όλοι οι υπεύθυνοι στους Δήμους – Περιφέρειες, ιδιωτικά σχολεία, αλλά και όλα τα συμβαλλόμενα Μ.Μ.Μ. να αποστείλουν στις αντίστοιχες Δ/νσεις Υγειονομικού Ελέγχου& Περιβαλλοντικής Υγιεινής, όλες τις βεβαιώσεις των εφαρμογών μαζί με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές μελέτες και τις διακηρύξεις –απευθείας  αναθέσεις ηλεκτρονικά , για να γίνει μια πρώτη ‘’ιχνιλασιμότητα ‘’ των εφαρμογών , για το τι απολυμαντικά και τι επαγγελματικοί μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν , από ποιον πιστοποιημένο εφαρμοστή έγιναν , άλλα και ποιος υγειονομικά υπεύθυνος υπογράφει. κλπ. Αν χρειάζεται επιπλέον Κ.Υ.Α , μόνο το Υπουργείο Υγείας γνωρίζει.

Ένα βίντεο αναδεικνύει τις ‘’Δύσκολες εξισώσεις ‘’για την παροχή βέλτιστης υγειονομικής ασφάλειας στα Μ.Μ.Μ.

Έτσι,  όπως έχω επισημάνει και αναφερθεί  , μέσα από την ‘’ιχνιλασιμότητα ‘’ των εφαρμογών   και τις καινοτόμες αναπροσαρμογές χωρίς εκπτώσεις στην υγειονομική εξασφάλιση απέναντι στις επικίνδυνες λοιμώξεις, θα ανακαλυφθούν και οι επιπλέον λόγοι  που τα παιδιά θα πρέπει να φορούν μάσκα στις αίθουσες των σχολείων, άλλα και οι υποχρεώσεις απέναντι στους μαθητές με την  ρύπανση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους των αιθουσων.

Οι Επιθεωρητές των Υγειονομικών υπηρεσιών εκτός από την  ‘’ιχνιλασιμότητα ‘’ των εφαρμογών  στους φάκελους θα πρέπει να πάρουν δήγματα έτσι ώστε να αποδεικνύεται:

Μπορεί στα υγειονομικά πρωτόκολλα να μην υπάρχει ”αναφορά”  για μέτρα καθαρισμού – απολύμανσης σε Wall-to-wall μοκέτες – χαλιά,  – έκτος τα ενδεικτικά – στα πλωτά μέσα για την μη διασπορά με τον καθαρισμό στην  χρήση ηλεκτρικής σκούπας – έχουμε φροντίσει να καλύπτουμε όλα τα κενά ή/και ‘’τυχόν παραλείψεις’’ στην πράξη με τις Ολοκληρωμένες Εφαρμογές Απολύμανσης, Απορρύπανσης-Καθαριότητας, Αποκατάστασης. 

Κοινοποίησε το: Ενεργή συμβολή μπορεί να έχουν όλοι , αρχίζει δε να γίνεται μεγαλύτερη όταν μεταφέρεται από τη συμμετοχή της οικογένειας , της πολυκατοικίας, των τοπικών και πληθυσμιακών ομάδων, τις κυβερνητικές η μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς, συλλόγους, σωματεία, ομοσπονδίες ,  ιδρύματα και φορείς, με μια αναδημοσίευση ή ένα e-mail,  κ.λ.π

Πληροφορίες μπορείτε να ζητάτε στο  vgenis@otenet.gr, ή να καλείτε στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος.

Ιωάννης Βγενής

Cleaning Advisor

Πηγή : http://cleaningnews.gr/μήπως-υπάρχουν-και-επιπλέον/

About Giannis Vgenis