Αιθαλομίχλη και αλλεργίες

 Αιθαλομίχλη και αλλεργίες 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

 

Η Επιστημονική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (ΕΕΑΚΑ) εκφράζει την ανησυχία της για τις αρνητικές συνέπειες στην υγεία των πολιτών που προκαλεί η αλόγιστη χρήση τζακιών με καύση ακατάλληλων υλικών στα μεγάλα αστικά κέντρα και κρούει τον κώδωνα του κίνδυνο για μια πολύ πιθανή έξαρση των αλλεργικών κρουσμάτων και αναπνευστικών κρίσεων.

 Η αιτία του προβλήματος

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρείται στην ατμόσφαιρα των ελληνικών μεγαλουπόλεων, αυξημένη συσσώρευση ατμοσφαιρικών ρύπων, λόγω της αυξημένης καύσης ξύλων που περιέχουν χρωστικές ουσίες ή βερνίκια.

Η Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας επισημαίνει ότι από τα ανωτέρω προκύπτουν ΑΜΕΣΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ για την ποιότητα της υγείας των Ελλήνων. 

Ο καπνός των καμένων ξύλων περιέχει ένα πολύπλοκο μίγμα χημικών ουσιών όπως όζον, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου και οξείδια του αζώτου, καθώς και οργανικές Πτητικές Ουσίες [VOCs-Volatile Organic Compounds] και κυκλοφορούντα μικροσωματίδια [PM – Particulate Matter]. Ιδιαίτερη  κλινική σημασία έχουν το όζον το οποίο επιτείνει τη  φλεγμονή, τον ερεθισμό δηλαδή, στα τοιχώματα των βρόγχων και τα κυκλοφορούντα σωματίδια τα οποία λόγω του πολύ μικρού τους μεγέθους, καταλήγουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες όπου μπορούν να παραμείνουν επί μήνες, προκαλώντας δομικές βλάβες και χημικές αλλοιώσεις

Όλα τα παραπάνω δρούν ερεθιστικά στα μάτια, στη μύτη και στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα την πρόκληση ερεθιστικής επιπεφυκίτιδας,  ρινίτιδας, παροξυσμών βρογχικού άσθματος και γενικότερα την επιδείνωση της κατάστασης υγείας των ατόμων που πάσχουν από αλλεργικές παθήσεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού με συνέπειες έως και πολύ σοβαρές για την υγεία των πασχόντων και μη.

Γιά τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε ότι η Πολιτεία οφείλει να λειτουργήσει προληπτικά τόσο ενημερώνοντας για τις συνέπειες που έχει η αλόγιστη καύση και η καύση ακατάλληλης ξυλεία όσο και με τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου.

 Αιθαλομίχλη και αλλεργίες

Πηγή: www.allergy.org.gr

 

 

About Giannis Vgenis

Αφήστε μια απάντηση