Υγιεινή και περιβάλλον

Υγιεινή  και περιβάλλον

Το περιβάλλον, όπου ζει και εργάζεται ο άνθρωπος, αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες, που καθορίζουν την υγεία του. Περιβάλλον ονομάζεται οτιδήποτε περιβάλλει τον άνθρωπο και επιδρά στην ανάπτυξη και στην υγεία του είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Από την αρχαιότητα είχε διαπιστωθεί η σπουδαιότητα του περιβάλλοντος στην υγεία του ανθρώπου. Ο Ιπποκράτης θεωρούσε την υγεία σαν αρμονία ψυχής και σώματος με το περιβάλλον.

Το περιβάλλον  είναι αρκετά σύνθετο και αλλάζει συνεχώς. Οι αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτό, πολλές από τις οποίες είναι δημιουργήματα του ίδιου του ανθρώπου, απειλούν συχνά την υγεία του.

Η κατοικία συμβάλλει στην διαμόρφωση της προσωπικότητας, της ψυχοσύνθεσης αλλά και στην ανάπτυξη των σωματικών και ψυχικών ικανοτήτων του ανθρώπου. Προωθεί ειδικότερα, μαζί με την οικογένεια, στην αγωγή υγείας δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας, ανάπαυσης και ψυχικής ηρεμίας.

Η κατοικία, για να ικανοποιεί την προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας, πρέπει να εκπληρεί  κάποιους όρους π.χ (κατάλληλα οικοδομικά υλικά, κατάλληλος προσανατολισμός, κατάλληλη θερμοκρασία, σωστό υδραυλικό και αποχετευτικό σύστημα, σωστός φωτισμός, επαρκής αερισμός, παροχή ασφάλειας και πρόληψης ατυχημάτων, προστασία από το θόρυβο, κ.ά.)

Η ρύπανση του εσωτερικού χώρου προκαλείται κυρίως από ορισμένες ουσίες όπως: ραδόνιο (προέλευση από πηγές, έδαφος, υλικά οικοδομών).

Φορμαλδεύδη (μονωτικά υλικά, έπιπλα, καπνός τσιγάρου, κουζίνα αερίου).

Aμίαντος (θερμομονωτικές ουσίες).

Οργανικές ουσίες (κόλλες, καλλυντικά, μαγειρική).

Αμμωνία (υλικά καθαρισμού)

Υδρογονάνθρακες (καπνός τζακιών, τσιγάρα).

Βέβαια πρέπει να τονιστεί και η εξωτερική ρύπανση η οποία επηρεάζει την ποιότητα του αέρα του εσωτερικού χώρου.

Η ρύπανση του εσωτερικού χώρου έχει μεγάλη επίδραση στους ενοίκους ιδίως όταν μένουν πολλοί στο σπίτι (ηλικιωμένοι και βρέφη).

Οι ευχάριστες συνθήκες της κατοικίας, μαζί με την αρμονική συμβίωση, αποτελούν ισχυρούς δεσμούς και πόλους έλξεως για τα μέλη της οικογένειας, που βρίσκουν στην κατοικία το κατάλληλο καταφύγιο για ψυχική ξεκούραση.

Ιδιαίτερα για τα παιδιά, το ευχάριστο αυτό περιβάλλον έχει ευεργετική επίδραση στον ψυχικό τους κόσμο, με αποτέλεσμα οι καλές αυτές εντυπώσεις να  περνούν στο υποσυνείδητο, απ’ όπου επηρεάζουν ευεργετικά ολόκληρη την ζωή τους.

Για να εξασφαλισθούν οι όροι αυτοί, πρέπει η κατοικία να διαθέτει τις βασικές ευκολίες (ύδρευση, αποχέτευση κλπ.) και παράλληλα να έχει κατάλληλη διαρρύθμιση και λειτουργικότητα, ώστε να μην κουράζει υπέρμετρα τα άτομα που την φροντίζουν. Η κόπωση των ατόμων αυτών, θα οδηγήσει σε παραμέληση και αταξία της κατοικίας, με ασυναίσθητη απώθηση των ενοίκων της και χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών.

Η κατοικία πρέπει να είναι αισθητά ευχάριστη εξωτερικά και εσωτερικά, επίσης πρέπει να διαθέτει τους απαραίτητους χώρους, με καλή λειτουργικότητα και να εξασφαλίζει το κατάλληλο υγιεινό περιβάλλον, για την ευχάριστη, την άνετη και ακίνδυνη διαβίωση.

Η υγιεινή διαβίωση της οικογένειας δεν είναι μια στατική αλλά μια δυναμική κατάσταση, που απαιτεί την δραστηριοποίηση όλων των μελών της απέναντι σε κάθε απειλή της υγείας τους.

Η υγιεινή του  περιβάλλοντος αποτελεί την βάση στη οποία στηρίζεται η ποιότητα ζωής των ανθρώπων και η ευτυχία τους.

Άνθη Μακρή,

Υγιεινολόγος Τ.Ε

http://tapitokatharistes.net/imgarticle/%CF%85%CE%B3%CE%B9%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD

Πηγή:http://cleaningnews.gr/?p=7539

 

About Giannis Vgenis

Αφήστε μια απάντηση