Πολυδάπανες οι ‘‘κρυφές χρεώσεις’’ μετά τον καθαρισμό στρωμάτων.

Πολυδάπανες οι ‘‘κρυφές χρεώσεις’’ μετά τον καθαρισμό στρωμάτων.

Υπάρχουν πολλές παράμετροι, που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη σχεδίαση και εφαρμογή καθαρισμού, σε ένα εσωτερικό χώρο και ειδικά δε σε υπνοδωμάτιο.  Εκτός από την αξιοπιστία, θα πρέπει να εξασφαλιστεί και η  ασφαλή τήρηση των κανόνων υγιεινής για την προστασία της υγείας , για την προστασία της περιουσίας, αλλά και του περιβάλλοντος.

Κάθε ορθή εφαρμογή, των Bio- εφαρμογών  απορρύπανσης στρωμάτων πρέπει να περιλαμβάνει και την εξυγίανση με απολύμανση του περιβάλλοντα χώρου. Οι ορθές  Bio- εφαρμογές, για ένα συμφωνηθέν  έργο με τις μικρότερες δυνατές απώλειες , συμβάλουν ώστε να αποφευχθούν  προβλήματα από την δημιουργία “ εσωτερικής επιμόλυνσης’’ στον περιβάλλοντα χώρο , αλλά και αρνητικά αποτελέσματα  από αυτά που προσπαθούμε να επιτύχουμε, ακόμα και σε ενδεχόμενη ‘’θεραπευτική αγωγή’’. (επιμόλυνση, δευτερογενείς μολύνσεις κ.α)

Ο επαγγελματικός εξοπλισμός για την ορθή εφαρμογή των Bio-εφαρμογών  απορρύπανσης στρωμάτων μαζί με της εξυγίανσης με απολύμανση του περιβάλλοντα χώρου είναι συγκεκριμένος. Δεν μπορεί να αντικατασταθεί από ένα φορητό μηχάνημα χειρός –συντήρησης ,διότι δεν καλύπτει τα πλαϊνά του στρώματος , την κορδέλα- ρέλι στις γωνίες, κλπ., αλλά ούτε και από έναν ατμοκαθαριστή.

Φορητά μηχανήματα χειρός τύπου Vacuette (Vacuette Handheld Vacuum Cleaner –χωρίς UVC ακτινοβολία) προτείνουμε και ‘μεις για την συντήρηση σε  πελάτες μας , τονίζοντας τους πάντα την μεγάλη προσοχή και διερεύνηση κατά την αγορά συσκευών με  UVC ακτινοβολία, για τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια έκθεσης στην ακτινοβολία κλπ. (Συνιστούμε δε μεγαλύτερη προσοχή , όταν γίνεται αναφορά ότι ‘’αποστειρώνουν’’ την επιφάνεια  ή ‘’σκοτώνουν’’ τα ακαρεα). Επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζουν  για τα υλικά που εκτίθενται στην ακτινοβολία UVC , αν και πόσο είναι ανθεκτικά σε αυτήν, όπως τα μαλακά πλαστικά ή/και τα επιστρωμένα υλικά που ίσως μπορεί να επηρεαστούν ,με πιθανότητα να υποστούν αποχρωματισμό και/ή φθορά στην δομή της επιφάνειας ,την ελαστικότητά  κλπ.( π.χ.  νάυλον, ρεγιόν, σενίλ  κ.λ.π. )

Ένα προϊόν που σχεδιάζεται ειδικά για να ‘’αναβαθμίσει την υγιεινή ζωή εντός του σπιτιού’’,  δεν σημαίνει ότι από μόνο του,  ότι μπορεί να αναβαθμίσει και την ποιότητα του ύπνου σε χώρους φιλοξενίας, ακόμα και αν είναι χαρακτηρισμένο ως ’’ πιστοποιημένο προϊόν μείωσης των αλλεργιών’’. Αυτό διότι, με την χρησιμοποίηση του στις μεγάλες επιφάνειες μαλακών επιφανειών  ,στρωμάτων, μαξιλαριών, λόγο της ‘’πολύ υψηλή ισχύς του’’, από τα πλαϊνά  και την κάτω πλευρά, να απορρέουν και αιωρούνται στους χώρους  , σκόνες, περιττώματα ακάρεων και αποσυντεθειμένα μέρη τους, σπόρια βακτηριδίων της μούχλας κλπ,.

Όλα αυτά τονίζονται, γιατί χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή της μεθόδου, είτε εάν ως επαγγελματίας κάποιος παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού στρωμάτων ,  είτε ως επαγγελματίας στους χώρους φιλοξενίας (π.χ ξενοδοχεία). Εκτός από τις οδηγίες χρήσης που παίρνετε αγορά  των μηχανημάτων , πρέπει να σας παρέχουν Βεβαιωμένη εκπαίδευση για την ορθή εφαρμογή των Bio- εφαρμογών  απορρύπανσης στρωμάτων µε εξυγίανση του περιβάλλοντα χώρου ,αλλά και  πως να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της  “ εσωτερικής επιμόλυνσης’’, ώστε να αποφεύγονται στο μέγιστο βαθμό  αρνητικά αποτελέσματα .

Θα μας είναι ευχάριστο το να υπάρχει κάλυψη παράλληλα και για τα δυο κριτήρια για την κατάταξη του ξενοδοχείου σας με αστέρια, στο Κριτήριο 4.27 Καθαρισμός στρωμάτων σε ετήσια βάση Υ (Υποχρεωτική προδιαγραφή), με την αξιόπιστη εφαρμογή του «ανέγγιχτου πλυσίματος τους» για το  Κριτήριο 4.1 Κρεβάτι με σύγχρονο και καλοδιατηρημένο στρώμα Υ (Υποχρεωτική προδιαγραφή) , χωρίς ‘’παράπλευρες απώλειες’’   αρνητικών αποτελεσμάτων, ώστε να μπορεί να συνδεθεί και η προβολή σας στην κατηγορία (Green & Clean Hotels).

Μια ολοκληρωμένη επένδυση για τα ’’ Καθαρά δωμάτια με φιλικό περιβάλλον’’, κοστίζει πολύ λιγότερο από τους ‘’υποτιθέμενους καθαρισμούς’’ των στρωμάτων. Μπορεί με ‘’υποτιθέμενους καθαρισμούς’’  κάποιοι να ξεπερνούν το ‘’πρόβλημα του Κριτηρίου 4.27’’, δεν ξεπερνούν όμως τις ‘’παράπλευρες απώλειες’’ που κοστίζουν πολύ περισσότερο, διότι όπως επισημαίνουν και  οι Ιατρικοί επιστήμονες  , εκτός από τα περιττώματα των ακέραιων και η αποσύνθεση τούς, τα σπόρια των βακτηριδίων της μούχλας  μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες διαταραχές με αυξημένη επικινδυνότητα  στις Λοιμώξεις.

Ένας ‘’υποτιθέμενος καθαρισμός’’ βοηθά στην πολλαπλασιαστική  εξάπλωση , των απρόσκλητων  φίλων μας  που γεννούν τα αυγά τους και στις γωνίες του στρώματος,( κορδέλα- ρέλι) όπως και  ψείρες του σώματος που και αυτές τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. Η έξαρση όλων αυτών, μαζί με την συνεχόμενη εξάπλωση της ψώρας, μιας άκρως μεταδοτικής δερματικής νόσου, αρχίζει να φέρνει επιπλέον “οικονομικές παρενέργειες , μιας και η μαζική επέλαση των κοριών σε όλα τα “κοινωνικά επίπεδα” ,  μαζί με την εξάπλωση της νόσου Chagas με το Kissing Bug, καθώς μεταδίδεται κυρίως κοριούς , δεν αντιμετωπίζονται με ένα φορητό –χειρός- μηχάνημα καθαρισμού στρεμμάτων  και  έναν ατμοκαθαριστή, ή/και χρήση οποιασδήποτε μορφής ατμού,  μιας και όλοι γνωρίζουμε ότι οι κατασκευαστές στρωμάτων αναφέρουν ότι, για τα στρώματα τους  δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.

Και δεν ξεχνάμε ότι :  Ο επαγγελματικός εξοπλισμός των Bio- εφαρμογών που περιλαμβάνει απορρύπανσης στρωμάτων και την εξυγίανση με απολύμανση του περιβάλλοντα χώρου, είναι ο ίδιος που  κρίνεται απαραίτητος πριν ή και μετά από κάθε εφαρμογή  καταπολέμησης αρθρόποδων υγειονομικής σημασίας, πχ κοριούς, είτε με βιοκτόνα ή /και οποιασδήποτε μορφής ατμού (πίεση4- 10 bar για 184,13⁰C), στους εσωτερικούς χώρους. Διότι , όπως επισημαίνεται σε όλα τα επιμορφωτικά σεμινάρια, από τον Καθηγητή Εντομολογίας Αθανασίου Χρήστο , μετά από επιστημονικές έρευνες η παρουσία των νεκρών κοριών και των παραγώγων τους σε ένα χώρο, μπορεί να μην αποκλείουν την μηχανική μετάδοση παθογόνων ιών και να συνδεθεί σε μια σύγχρονη κοινωνία άμεσα με τις Λοιμώξεις στην Δημοσιά Υγεία. Επιπλέον δε, το αποτέλεσμα του ‘’ αναδυόμενου  χημικού κοκτέιλ ’’ στον τρόπο αλληλεπίδρασης,  δεν μπορεί να αποκλειστεί για την πρόκληση ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων, με την εισπνοή του.

Στο σύνολο τους οι ξενοδόχοι χρειάζονται την  αναβάθμιση και στην ποιότητα του ύπνου για τα ξενοδοχεία τους. Στρεβλώσεις με λανθασμένες ενημερώσεις, έχουν αρχίσει να ‘’δίνουν τροφή’’ σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών αλλά και εταιρείες πώλησης εξοπλισμού, έτσι ώστε να μην υπάρχει το ίδιο αποτέλεσμα , για το ‘’Κριτήριο 4.27’’ μιας και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να φάνει ‘’οπτικά’’. Υπάρχει τρόπος  σε ενδεχόμενη μέριμνα εφαρμογής , αυτό να γίνει μηχανικά , έτσι ώστε τα αποτέλεσμα του ελεγκτικού έργου να έχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες  και να μετριάσει το προβλήματα από τον  χορό του ‘’αθέμιτου ανταγωνισμού’’ από το ‘’Κριτήριο 4.27’’που αρχίζει να φαίνεται σιγά-σιγά στον ορίζοντα.

Ποιος πρέπει να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα; 

  • Όταν , το κόστος για ένα στρώμα μόνο , μ/ο τριών ετών, με βάση το ‘’Κριτήριο 4.27’’, πρέπει να γίνει ορθή εφαρμογή απορρύπανσης , στις δυο κύριες και στις τέσσερις πλαϊνές πλευρές, με τον κατάλληλο εξειδικευμένο  επαγγελματικό εξοπλισμό Bio- εφαρμογών, την Βεβαιωμένη εκπαίδευση και τον απαιτούμενο χρόνο,  δεν μπορεί να είναι 2,00€, 5,00€, 8,00€, αλλά και 10,00€, τι παραλείπουν να κάνουν  ;
  • Όταν με την απορρύπανση ενός στρώματος απορρέουν και αιωρούνται στον χώρο  ,σκόνες, περιττώματα ακάρεων και αποσυντεθειμένα μέρη τους, σπόρια βακτηριδίων της μούχλας κλπ, ποιο είναι το κόστος του εξοπλισμού των μηχανημάτων περισυλλογής αλλά και  το κόστος επιβάρυνσης σε εργατοώρες, κλπ ;
  • Η μη ορθή εκτέλεση της εφαρμογής καθαρισμού ενός στρώματος , δίνει την δυνατότητα να απορρέουν από αυτό κατά την χρήση του, σκόνες, περιττώματα ακάρεων και αποσυντεθειμένα μέρη τους, σπόρια βακτηριδίων της μούχλας κλπ,  ποιο είναι το κόστος επιβάρυνσης  σε εργατοώρες κλπ , της καθημερινής συντήρησης του δωματίου;

Συμπέρασμα: Αν στη πρώτη ερώτηση με τα 2,00€ έως 10,00€ ‘’προσθέσουμε’’ τις απαντήσεις των δυο επόμενων ερωτήσεων , το ‘’αποτέλεσμα’’ θα είναι από 20,00€ έως και 40,00 € χωρίς να συμπεριλαμβάνονται άλλες ‘’απώλειες’’ , από αρνητικά αποτελέσματα . κλπ

‘‘Το κόστος μιας αγοράς, εξοπλισμού ή υπηρεσιών, μπορεί να είναι πολύ μικρότερο, από το σύνολο των ‘’κρυφών χρεώσεων’’. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή, με ‘’περισσότερο ψάξιμο’’ και περισσότερη πληροφόρηση.’’

Όλες οι παράμετροι στα προαναφερόμενα, πρέπει να μελετηθούν σοβαρά, από τους Συμβούλους Προ-αξιολόγησης,  από τους Διαπιστευμένους Φορείς, για την διαδικασία κατάταξης των ξενοδοχειακών μονάδων σε αστέρια, τον Διαπιστευμένο Φορέα Ελέγχου , το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος αλλά και το Υπουργείο Τουρισμού.

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος.

Πληροφορίες με email στο info@greenandcleanhotels.gr,ή καλέστε στα 2104829839, 6932245887

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή : http://www.greenandcleanhotels.gr/πολυδάπανες-οι-κρυφές-χρεώσεις/ 

 

About Giannis Vgenis