Αντενδείξεις εφαρμογών με αλληλεπιδράσεις ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων.

Εκτός από τα οφέλη, είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι, τόσο για τις αντενδείξεις, όσο και για τις αλληλοεπιδράσεις  με ανεπιθύμητα αποτελέσματα , που μπορεί να προκύψουν μετά από εφαρμογές Βιοκτόνων (εντομοκτόνων) αλλά και καθαρισμών στους εσωτερικούς  χώρους.

Στον πόλεμο των ‘‘ψεκασμών εκ των έσω’’ με όπλα τις δελεαστικές προσφορές  των ‘‘γενναίων εκπτώσεων στην υγεία’’ και τους ανυποψίαστους  καταναλωτές να κινδυνεύουν να χαθούν στα ‘’ψιλά γράμματα’’ που κρύβουν οι ‘’έξτρα χρεώσεις’’ από την επιμόλυνσης των εσωτερικών χώρων .

Ως εκ τούτου όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, «ότι λάμπει δεν είναι χρυσός», κάτι που ταιριάζει στον  ‘‘αθέμιτο ανταγωνισμό’’  των επιχειρήσεων –εταιρειών  που ασχολούνται με εφαρμογές Υγειονομικού και Περιβαλλοντολογικού Ενδιαφέροντος στους  εσωτερικούς Χώρους.

Ο στόχος της ενημέρωσης είναι η ανάδειξη της κατάστασης, με τις  ‘’επισφαλείς μορφές ’’ του υποτίθεται καθαρού, όπου χαρακτηρίζει τον τρόπο με το όποιο αντιμετωπίζεται η στοιχειώδης προαγωγή προεργασίας καθαρισμού και υγιεινής, ακόμα και σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Όταν οι ασφαλείς και υγιείς εσωτερικοί χώροι είναι υποχρέωση όλων μας, οι αποτελεσματικές επαγγελματικές Bio-εφαρμογές  που σέβονται την Υγεία – Περιουσία – Περιβάλλον κρίνονται απαραίτητες, ώστε να  δημιουργούνται στο μέγιστο βαθμό καθαροί και υγιεινοί χώροι, για μια απόλυτα υγιή διαβίωση.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή των μεθόδων, διότι εφαρμογές  με αντενδείξεις δημιουργούν  αλληλεπιδράσεις ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων,  αλλά και επιπλέον «οικονομικών  παρενεργειών».

Στα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης γίνονται εκτεταμένες αναφορές με μεγάλη βαρύτητα από τους επιστήμονες , (Αθανασίου Χρήστος  Αν. Καθηγητή  Εντομολογίας του Π. Θ.) για τη σημασία της Bio-απορρύπανσης  και εξυγίανσης, πριν και  μετά από κάθε επιστημονική εφαρμογή , με το χαρακτηριστικό γνώρισμα ‘’ απορρυπαίνω – απεντομώνω – εξυγιαίνω – απολυμαίνω ’’.

Επιπλέον, για την προστασία Υγείας -Περιουσίας –Περιβάλλοντος, γίνεται αναφορά στην πιστή εφαρμογή του Οδηγού Ορθής Πρακτικής για προστασία από ζωικούς εχθρούς- έντομαΕπισημαίνεται δε (στην σελίδα 27 του οδηγού) , ότι για την αντιμετώπιση των ζωικών εχθρών που παρασιτούν όπως στα ακάρεα της σκόνης, δοθέντος του ότι το άσθμα και οι λοιπές διαταραχές οφείλονται περισσότερο  στα παράγωγά τους (τεμαχίδια, εκκρίματα, αποχωρήματα κ.ά.) και όχι στα ακάρεα αυτά καθ’ αυτά, προτείνεται η συχνή απομάκρυνσή τους με επαγγελματική απορρύπανση.

Αν και έχουμε αναφερθεί πολλές φόρες για μέτρα  «Υγειονομικής σημασίας» , υπάρχουν ‘‘επαγγελματίες  ’’  που κάνουν  ‘‘ακαρεοκτονίες’’ και βιολογικούς καθαρισμούς στρωμάτων,  επιμολύνοντας επικίνδυνα  τους εσωτερικούς χώρους, θέτοντας δε ακόμα και σε κίνδυνο την ίδια την υγεία των καταναλωτών, στον βωμό της ακόρεστης ανθρώπινης πλεονεξίας και του αλόγιστου οικονομικού κέρδους, θυσιάζοντας Υγεία -Περιουσία – Περιβάλλον, περιφρονώντας συγχρόνως, και τις ηθικές αξίες, καθώς η προστασία του Βιο-Περιβάλλοντος δεν διασφαλίζεται μόνο  με μέτρα «Υγειονομικής σημασίας».

Η διάκριση ανάμεσα στα εποπτικά μέτρα ελέγχου και στη συστηματική παρέμβαση είναι ζωτική σε αυτό το πλαίσιο. Ίσως οι πολλές αντενδείξεις μπορούν πλέων να μας πείσουν. Όπως πριν χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο διαβάζετε με προσοχή τις αντενδείξεις, τότε:

Πριν από κάθε εφαρμογή , μελετήστε προσεκτικά τις αντενδείξεις.

Υπό το Πρίσμα της αποτελεσματικότητας, για  παρεχόμενες εφαρμογές Υγειονομικού και Περιβαλλοντολογικού Ενδιαφέροντος στους  εσωτερικούς χώρους , πρέπει να επιτυγχάνονται δε, ως επί το πλείστον τα ακόλουθα:

  • Η κάθε εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο για να παρέχει υπηρεσίες απεντόμωσης ή/και μυοκτονίας σε κατοικημένους χώρους πρέπει να έχει προβεί σε «Αναγγελία έναρξης άσκησης επαγγέλματος καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών»  σύμφωνα με το νόμο 3919/2011 και να τηρεί πλήρως την ισχύουσα νομοθεσία (πχ. οι εφαρμογές να γίνονται παρουσία του υπεύθυνου επιστήμονα ο οποίος και φέρει την πλήρη ευθύνη των εφαρμογών αυτών).

Μπορεί, η ελλιπής ενημέρωση μαζί με τη ανυπαρξία  ελέγχων, να δίνει σε κάποιους το χρόνο να κάνουν ‘‘ πάρτι’’,  οι δε συνειδητοποιημένοι πλέον καταναλωτές γνωρίζουν ότι , για την βελτίωση της ποιότητας του τρόπου ζωής τους, δεν εξαρτώνται τα πάντα από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, αλλά και από τι θέλουν και ίδιοι ως καταναλωτές.

Με αυτά τα δεδομένα, το ΥΠ.Α.Α.Τ. μαζί με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την Δημόσια Υγεία στη χώρα μας, καλούνται να δώσουν «πολυμέτωπη αντιμετώπιση »προκειμένου να διατηρήσουν τους δείκτες υγείας μας σε υψηλό επίπεδο. Η ενεργοποίηση δε της νομοθεσίας (Περί διαφήμισης προς χρήση βιοκτόνων, κλπ) από το ΥΠ.Α.Α.Τ., μαζί με όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, θα βοηθούσε κατά πολύ, στο μην χρειάζεται να γίνονται καταγγελίες με χρονοβόρες διεκπεραιώσεις.

Πληροφορίες με email στο  info@hygienichome.gr ή στα τηλέφωνα : 2104829839, 6932245887.

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγήhttp://cleaningnews.gr/αντενδείξειςεφαρμογώνμε/

About Giannis Vgenis